Válasszon nyelvet:

Egyedülálló történelmi regény készülhet Cegléd városáról

2016-02-25 19:32:26
127155855261156442291015891202124150070362n.jpg
Egyedülálló történelmi regény készülhet Cegléd városáról
Ki ne ismerné Gárdonyi Géza regényét, az Egri csillagokat? Izgalmas, kalandos történet, amely egyben örök emléket állít egy városnak és hőseinek. És vajon miért nincs több magyar településnek hasonló regénye? Ez a kérdés ötlött fel egy magyar író és néhány ceglédi lokálpatrióta beszélgetésén, amelyből egy különleges ötlet fogant. Miért ne lehetne Ceglédnek is saját történelmi regénye, amely a helyi közösség segítségével születne meg? A gondolatot tettek követték, és összeállt egy terv: készüljön regény Cegléd történetének egy érdekes időszakáról, amely emléket állít a mai polgárok elődeinek, családjainak is. Érdekes felvetés.
Egy különleges közösségi kezdeményezésről van szó, amiért összehívtuk ezt a sajtótájékoztatót. Egy budapesti könyvbemutatón fogalmazódott meg egy olyan ötlet, hogy az Egri Csillagokat mindenki ismeri, mindenki összeköti a regény hőseit és szereplőit a várossal. Miért nincs több magyarországi településnek is olyan regénye, ami csak a sajátja? Itt körvonalazódott az a gondolat, hogy írjunk közösen történelmet. Írjunk közösen egy történelmi regényt Ceglédről.” – mondta el a sajtó munkatársainak Szebeni Dávid, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. Hozzátette: ezalatt az írót és a város lakosságát érti.
Olyan úttörő kezdeményezést kívánunk útjára indítani, ami egy történelmi kalandregény, ami Cegléden játszódik a XIX. Században, az 1834-es nagy tűzvésztől az 1881-es színházalapításig és átadásig. Ebben a regényben valós illetve fiktív ceglédi szereplők kapnának helyet. Helytörténeti kutatások alapján a főszereplő egy valós ceglédi személy lenne, az ő életét követhetjük végig a tűzvésztől kezdve a szabadságharcon át a rejtett ellenállás korszakán keresztül egészen a fináléig. Ami miatt ez különleges ez a regény, hogy nem pusztán az író fantáziájának a szüleménye és nem pusztán helytörténeti összefoglaló. Egyrészt a kettő vegyül, másrészt pedig azt szeretnénk, ha a ceglédiek maguk is részt vennének az alkotás folyamatában és javasolnának szereplőket, történéseket, amik valójában megtörténtek vagy sejthető, hogy megtörtént. Ez kiváló alkalom arra, hogy akár őseinket is beírhassuk a regénybe.” – fogalmazott Szebeni Dávid.
A regény megálmodói és támogatói, a szerző, a Historycum Kiadó és a Ceglédi Városfejlesztési Kft. a művet egyfajta közösségi erőfeszítés és együttes gondolkodás eredményeként tervezik elkészíteni, amelyben minden ceglédi polgár részt vállalhat. Első lépésként megkérik az érdeklődő olvasóközösséget, hogy a kötet megjelenését támogassák azzal, hogy a könyvből előrendelnek példányokat. Ahhoz, hogy a regény valóban megszülethessen az szükséges, hogy 2016. április 30-ig legalább 800 példányra vonatkozóan érkezzen előrendelés. Egy ilyen összefogás mutathatja meg, hogy a kötetre valódi igény van a helyi közösség oldaláról. Minden megrendelő azonnal kapna egy ajándék könyvet, amelyet maga választhat ki a kiadó eddig megjelent történelmi tárgyú műveiből. Amennyiben nem jönne össze a szükséges előzetes megrendelés, ez az ajándék könyv természetesen a lelkes megrendelőké maradna, a megrendelt kötet árát pedig teljes összegben visszakapná minden érdeklődő. Amennyiben viszont kellő számú megrendelés érkezik, elkezdődik a közös alkotás folyamata: a szerző elkészíti a regényt, közben pedig minden megrendelő maga is javaslatokkal élhet a könyv tartalmát illetően: saját őseinek, általa kedvelt helyszíneknek az említését, megörökítését kezdeményezheti az írónál. Ehhez csak elektronikus levelet kell küldenie a korszakhoz kapcsolódó, konkrét és dokumentált felvetésekkel. Mindez egy egészen különleges kezdeményezés, eddig nem volt példa hasonlóra, amikor az olvasóközönség maga is ilyen módon részesévé válhatott az alkotás folyamatának.
„Az első időszak, ami egy 2-3 hónapos időszakot ölel fel és most indul, arról szól hogy megpróbálunk finanszírozást szerezni a regényhez. Gyakorlatilag előrendeléseket fogunk felvenni erre a regényre. A regény 3000 Ft-ba kerül, és aki megrendeli, az rögvest kap egy másik könyvet a kiadó történelmi könyvei közül.Amikor összejön a kellő számú előrendelés akkor gyakorlatilag jogosult lesz Cegléd regényére, ami ez év karácsonyára el is készülhet a fa alá. Ha esetleg nem jön össze a kellő előrendelés, akkor visszautalják neki a pénzt és kapott egy ajándék könyvet, úgyhogy ez jó üzlet a ceglédieknek.” – hangzott el a tájékoztatón - „Amiért ez a téma engem megragadott az, hogy lehetőség van arra, hogy megmutassuk: ennek a városnak milyen gazdag múltja van. Ennek a városnak a közössége milyen régmúltra nyúlik vissza és talán segít abban is, hogy realizáljuk, hogy minden, amit teszünk ebben a városban, az előbb-utóbb történelem lesz.” – zárta gondolatait az ügyvezető, aki abbéli reményét is kifejezte, hogy a ceglédiek látnak fantáziát ebben a kezdeményezésben és előrendelésükkel segítik a könyv megszületését, valamint saját ötletüket is beleszövik a regénybe.
A szerző, akinek a fejéből kipattant a gondolat maga is különleges személy. Kapa Mátyás, regényíró, ügyvéd, egyetemi oktató. Íróként különböző, történelmi tárgyú szórakoztató könyveket ír, 2015 óta a Történelmiregény-írók Társaságának elnöke. Ő állította össze a tervezett regény vázlatát, amely az 1834-es nagy tűzvésztől a városi színház 1881-es megnyitásáig mutatná be Cegléd történetét. Főszereplőnek valós személyt választott, akinek azonban az életútja kevéssé dokumentált, így történetében több, különböző ember sorsa kerülhet megjelenítésre. Ezzel a módszerrel a regény alkalmas lehet, hogy komplex, sok részletre kiterjedő korképet, illetve várostörténetet fessen meg. Ugyanakkor mód nyílik arra is, hogy emléket állítsunk Cegléd valódi hőseinek, többek között a Ferenc József elleni szervezkedésben szerepet vállaló Bobory Károly katolikus papnak és Nánási Szabó Károly református lelkésznek. A regény középpontjában a város lakóinak a szabadságharchoz, a függetlenséghez való ragaszkodása állna.
Ha minden a tervek szerint halad, a kötet 2016. október végén jelenhet meg: ekkor minden megrendelő sorszámozott, névre szólóan dedikált könyvet vehetne át, amelyben akár a saját felvetéseit, javaslatait is olvashatja.
Észak Ipari - kereskedelmi övezet fejlesztés második üteme
2020-06-18 19:30:07
MINTEGY 500 MILLIÓ FORINTBÓL VALÓSUL MEG CEGLÉDEN AZ ÉSZAK IPARI – KERESKEDELMI ÖVEZET FEJLESZTÉSÉNEK MÁSODIK ÜTEME

A Széchenyi 2020 program keretében, „Ipari területek bővítése az Északi Ipari-Kereskedelmi Övezetben Cegléden” címmel, 500 millió forintos európai uniós támogatásból újul meg Cegléden egyebek mellett az Ipartelepi út egy szakasza. A 4-es főút és az Ipartelepi út közötti területen teherbíró utak építése és felújítása, közművek és infrastruktúra kiépítése, valamint a tervek szerint egy adminisztratív szolgáltató központ építésének első fázisa valósulhat meg.
 
Épül a kerékpárút a Pesti úton
2020-04-30 15:45:26
Folytatódik a kerékpárutak fejlesztése, bővítése Cegléden. A Pesti úton is elkezdődött a munka.
 
Karrierlehetőség junior műszaki menedzser munkakörben
2018-09-21 09:41:23
Csatlakozzon csapatunkhoz Junior műszaki menedzser munkakörbe!
Karrierlehetőség műszaki menedzser munkakörben
2018-09-21 09:36:46
Kezdje az új évet új lendülettel, új munkahelyen! Műszaki menedzsert keresünk!